پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
پاسخ به شبهات

محققان مرکز پاسخ‌گویی به سئوالات دینی حوزه علمیه قم در پاسخ به شبهه‌ای پیرامون حرمت شراب و تصریح قرآن به پلید بودن آن و از طرفی توصیف رودهایی از شراب در بهشت، پاسخ این شبهه و عدم تناقض در آیات قرآن را تشریح کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری حوزه متن سئوال و پاسخ مرکز پاسخ‌گویی به سئوالات دینی حوزه علمیه قم به شرح ذیل است.

در آیات 219 سوره بقره (يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآَيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ) و هم چنین 90 سوره مائده (يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ) چنین آمده است: شراب چیز پلیدی است و از اعمال شیطان محسوب می‌شود. در عین حال آیات 22 و 25 سوره مطففین و آیه 15 سوره محمد (ص) حاکی از آن است که رودهایی از شراب در بهشت وجود دارد و بهشتیان از آن استفاده می‌کنند، چگونه ممکن است که کاری شیطانی در بهشت انجام گردد؟

پاسخ:

 شراب، طبق آیات قرآن مجید دو نوع است: 1- پاک و حلال 2- نجس و حرام.

در لسان آیات و روایات از شراب تعبیر به خمر نموده‌اند و در کتب لغت نیز به این معنا اشاره شده است.

الخمر: شراب یا هر شیره تخمیر شده و مستی بخش است. الرائد، ج 1، ص758

اصولا شراب در لغت‌ از شرب به معنای نوشیدن مایعات است، چه از نوع آب باشد و یا نوشابه و یا آب میوه‌ها و یا شربت‌های حلال و سالم و یا مشروبات الکلی که از نظر اسلام حرام است. بنابراین هم نوشیدنی‌های پاک، سالم، مفید و حلال را شراب می‌گویند و هم نوشابه‌های الکلی که مضر و از نظر اسلام حرام است.

* آشامیدنی حرام

شراب نجس و حرام: شرابی است که مست کننده باشد و عقل را زائل کند و تحت تاثیر خود قرار دهد و مفاسد فردی و اجتماعی به دنبال داشته باشد، لذا این نوع از مشروبات، عملی شیطانی و رجس و پلید خوانده شده و دستور به اجتناب و دوری از آن داده شده است.

قرآن مجید می‌فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ» ای کسانی که ایمان آورده‌اید شراب (مایع مست کننده)،‌ قمار، بت‌ها و ازلام (نوعی بخت‌آزمایی) پلیدند و از عمل شیطانند. از آنها دوری کنید تا رستگار شوید. (مائده 90)

و در جای دیگر می‌فرماید: «يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنْفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآَيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ». درباره شراب (مشروبات الکلی مست کننده) و قمار از تو سوال می‌کنند بگو: در آنها گناه و زیان بزرگی است و منافعی از نظر مادی برای مردم در بر دارد ولی گناه آنها از نفعشان بیشتر است. (بقره 219)

* آشامیدنی پاک

  1. شراب پاک و حلال: منظور از این شراب بهشتی، آشامیدنی طهوری ]پاکی[ است که مانند شراب آلوده و شیطانی ، معصیت‌زا و جنون‌آفرین نیست و عقل و هوش انسان را مورد تاثیر قرار نمی‌دهد و مفاسد فردی و اجتماعی به دنبال ندارد، بلکه برای انسان، هوش، عقل، نشاط، عشق و صفا می‌آفریند شرابی است که هیچ‌گونه غش،‌ ناخالصی و آلودگی در آن وجود ندارد.

چنان که قرآن در وصف آن می‌فرماید: «مَثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ فِيهَا أَنْهَارٌ مِنْ مَاءٍ غَيْرِ آَسِنٍ وَأَنْهَارٌ مِنْ لَبَنٍ لَمْ يَتَغَيَّرْ طَعْمُهُ وَأَنْهَارٌ مِنْ خَمْرٍ لَذَّةٍ لِلشَّارِبِينَ وَأَنْهَارٌ مِنْ عَسَلٍ مُصَفًّى وَلَهُمْ فِيهَا مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ وَمَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ كَمَنْ هُوَ خَالِدٌ فِي النَّارِ وَسُقُوا مَاءً حَمِيمًا فَقَطَّعَ أَمْعَاءَهُمْ» آن خمر و شراب، نه مایه فساد عقل است و نه موجب مستی می‌شود. (محمد 15)

و در جای دیگر می‌فرماید «لَا فِيهَا غَوْلٌ وَلَا هُمْ عَنْهَا يُنْزَفُونَ» آن خمر و شراب موجب نه مایه فساد و ت حمل است و نه موجب مستی می‌شود.(صافات 47)

و نیز می‌فرماید: «يَطُوفُ عَلَيْهِمْ وِلْدَانٌ مُخَلَّدُونَ بِأَكْوَابٍ وَأَبَارِيقَ وَكَأْسٍ مِنْ مَعِينٍ» قدح‌ها و کوزه‌ها و جام‌هایی از نهرهای جاری بهشتی و شراب طهور اما شرابی که از آن نه سردرد می‌گیرند و نه مست می‌شوند. (واقعه 17 و 18)

و درجای دیگر با تعبیراتی زیبا، ویژگی‌های شراب بهشتی را یادآور شده و می‌‌فرماید: «تَعْرِفُ فِي وُجُوهِهِمْ نَضْرَةَ النَّعِيمِ يُسْقَوْنَ مِنْ رَحِيقٍ مَخْتُومٍ خِتَامُهُ مِسْكٌ وَفِي ذَلِكَ فَلْيَتَنَافَسِ الْمُتَنَافِسُونَ» آنها از شراب (طهور) زلال دست نخورده و سربسته‌ای سیراب می‌شوند مهری که بر آن نهاده شده از مشک است و در این نعمت‌های بهشتی راغبان باید بر یکدیگر سبقت بگیرند این شراب آمیخته با تسنیم است همان چشمه‌ای که مقربان از آن می‌نوشند. (مطففین 24 -26)

  1. شرط تناقض: بارها به این نکته توجه داده‌ایم که در میان دو کلام نفی و اثبات، هنگامی «تناقض» وجود دارد، که دارای شرایط تناقض باشد و شرایط تناقض را در علم منطق بیان کرده‌اند، یکی از شرایط آن است که بین دو کلام و دو قضیه، وحدت موضوع وجود داشته باشد، مثلا در همین مساله اگر قرآن گفته باشد، مشروبات الکلی مست‌کننده، حلال است و در جای دیگر بگوید همان مشروبات الکلی مست کننده حرام است، تناقض وجود دارد که عقلا مردود است ولی در پرسش فوق، آنچه را که قرآن فرموده حرام است، مشروب الکلی مست کننده در دنیا است و آنچه را که فرموده حلال است آن شراب طهور بهشتی است که نه مست کننده است و نه مفاسد جسمی، روحی و اجتماعی دارد.

منبع: سلامت قرآن از تناقض- مرکز مطالعات و پاسخ‌گویی به شبهات حوزه علمیه قم

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • آرش IR ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۷
    19 5
    اصلا قانع کننده نیست
    • زهرا IR ۲۲:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۱۲
      11 3
      ادمی ک خوابه میشه بیدار کرد ولی کسیکه خودش ب خواب زده عمرا
  • IR ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
    13 2
    زنده باد اسلام عزیز
  • شهنام IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۸
    6 8
    جواب برای من اصلا قانع کننده نیست به نوعی عقیده شخصیه . یه سوال داشتم ، بعد از نزول قرآن تا دوره عثمان چندین سال گذشته بود و نسخه های زیادی از آیات قرآن در سرزمین های اسلامی بود چرا دستور به آتش زدن همه نسخه ها را داد و هیچ اثری به جا نگذاشت و اینکه حجرالاسود که می گویند از بهشت آمده چرا مثل اجرام زمینی است و فرق زیادی ندارد حتی به راحتی چندین بار شکسته . ممنون
    • محمد حسین IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۰۱
      1 1
      فکر نمی‌کنم عثمان همچین کاری رو کرده باشه. چون اگه بود پس چرا هیچ یک از امام ها حدیثی در این رابطه یا واکنشی در طول تاریخ نداشتند که نشان نقض این موضوع است و اینکه اونجوری که من شنیدم از منابع معتبر حجرالاسود یکی از ملائکه خداوند است که به شکل سنگ در کنار خانه خداوند تجلي پیدا کرده است‌ و رنگ سیاهش هم به خاطر ضربات مکررا شیاطین به اون هست. به طوری که مثلا شما اگر مهر تربت اصل امام حسین علیه السلام رو داشته باشید و دعاي خاص اونو نخونید بعد از مدتی اثرش به خاطر ضربات مکرر شیطان از بین میره. اینکه به صورت یکی از اجرام زمینی در بیاد چیز غیر ممکنی نیست
    • نوید IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۷/۰۷
      0 1
      سلام برادر عزیز الان یه چیزی رو میخوام برات بگم فکر کن دو تا ظرف داریم داخل جفتش آب است داخل یکی یه حشره افتاده و اون یکی هم سالمه تو میخوای کدوم یکی رو بنوشی
  • حمید US ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۱۰
    16 7
    اگه شراب بهشت موجب مستی نمیشه پس چرا میخورنش :|
    • ارشیا LT ۱۹:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۵
      1 1
      شراب بهشتی فرقی با اب انگور گازدار نداره
    • Mojib IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۱
      1 0
      اما ما میدونیم که شراب با اب انگور گاز دار از زمین تا اسمون فرق دار درثانی هر شرابی از انگور درست نمیشه ثالثا اگه شراب همون اب انگوز گاز داره پس چرا خدا اب انگور گاز دارو حروم نکرده ؟ و یا بجای ابنگور گاز دار بهشت از شرابی که برای مسلمونا فاسده استفاده کرده ؟
  • مهدیه US ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۸
    2 8
    سلام قران فرموده خمر حرام است که همان شراب مست کننده است و در ایه 15 سوره محمد فرموده خمر برای لذت کسانی که مینوشند و نگفته مست کننده هست یا نیست اما با توجه به لفظ خمر میفهمیم که همان شراب مست کننده است و ایه های دیگری که شما ذکر کردین همانند صافات 47 و واقعه 17 و 18 از لفظ معین استفاده شده ! که از ایات میفهمیم که معین نوعی نوشیدنی است که مست کننده نیست لطفا اگر برای شما مقدور است پاسخ این سوال را بدهید خیلی ذهنم و مشغول کرده و قصدم از پرسیدن شبهه پراکنی نیست فقط دانستن این موضوع هست خیلی ممنون از توجه شما
    • علی ملک دوست IR ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۴
      0 0
      سلام پاسخ اینها اصلا کامل نیست پاسخ درست این هست که هر چیزی در این عالم مادی و دنیایی یک صورت ملکوتی و باطنی داره .... و همچنین قواعد عالم معنا و باطن با عالم ماده و دنیا متفاوته وقتی هر چیزی در دنیا یک صورت ملکوتی داره ، شراب مست کننده ی دنیا هم یک صورت ملکوتی داره. حالا باید بپرسید صورت ملکوتیش چیه. جواب: همانطور که شراب دنیایی انسان رو مست میکنه و گویی انسان از خود بی خود میشه و انگار از این فضا و عالم جدا میشه و وارد یک فضا و عالم دیگه ای میشه(که اون فضای دیگه در دنیا همون خیال و هپروت هست). همین شراب صورت ملکوتیش در بهشت میشه مایعی که به سبب خوردنش شما از یک مرتبه ی بهشتی که هستید فارغ میشید و وارد یک عالم بالاتر میشید، در واقع یه جورایی مثل مستیه همین دنیا میمونه ، اما به صورت ملکوتی اشارات حافظ در شعرهاش به شراب دقیقا به همین معناس آیات قرآن رو نمیشه مادی و دنیایی فهم کرد...
  • حیدری IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۹
    4 0
    سلام.یعنی خوردن شراب یا چیزی که مست کننده هست حرامه؟
  • علی CA ۱۴:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۳
    1 8
    شراب که مست نمیکنه حال ادم و خوش میکنه ،خوب و بد و ادم تشخیص میده، پس حلاله ، هر چیزی و افراط کنی حرومه
    • امیر IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۹
      4 1
      آقا علی اینجوری هر کسی میتونه یه توجیه برا کار خودش پیدا کنه قاتله هم بگه : این بابا برا اجتماع ضرر داشت خوب شد من کشتمش تو قتل زیاده روی کنی حرومه وگر نه حلاله از خودت فتوا نده برادر من اولا مست میکنه و باعث از بین رفتن عقل و قتل و تجاوز و ... میشه دوما مغزو داغون میکنه چه کمش چه زیادش علمی صحبت میکنم برو تحقیق کن الکل چه اثری برا دستگاه عصبی داره ؟!
  • قلوش IR ۰۱:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۲۵
    6 2
    در بهشت وای فای هم هست
  • فریدون IR ۰۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۶
    2 1
    سلام اینهمه صغرا کبرا چیدی که بگی شراب حلال داریم وشراب حرام ونجس.... خب بلدنیستی بگو بلدنیستم مردم رو الاف نکن همه اینارو میدونن .... الان یکی به شمابگه من نوع شرابی که استفاده میکنم حلاله وشراب طهور ... کی باید تشخیص بده
    • پویا IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
      0 0
      دقیقا قصد نویسنده این بوده که جواب محکمی بکوبه به دهان این شبهه سازان که هر اراجیفی دهنشون بیاد میگن. خوشحالم که چیزی بجز این برای گفتن ندارید.
  • IR ۲۰:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۵
    1 1
    شراب شرابه حلال حروم یعنی چی. کم میخوریم مست نشیم دیگه حلاله به نظرت
  • محسن IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۶
    3 0
    قران میگه هرچیزی که برای بدن ضرر داشته باشه حرامه الان سیگار ضررش از شراب هم بیشتره ولی چون واسه دولت نون دونیه حلاله پس یا قران دروغ میگه یا دولت ضد دین عمل میکنه
    • محمد IR ۱۶:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۴
      2 2
      آقا محسن شما که میگین قران دروغ میگه قران سراسر هدایت و رحمت چرا این حرف رو میزنین این شما هستیم که دروغین
  • یاسمن US ۰۶:۰۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۲
    2 1
    نشستی واسه خودت تحلیل کردی مثلا خمر خمره حلال حروم نداره چه این دنیا چه اون دنیا لطفا برداشته خودتو به زور به مردم القا نکن
  • سیدمسیح حسینی نیا IR ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۸
    0 1
    بسیاربسیارعالی
  • محمد مهدی IR ۱۷:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۵
    0 0
    بلی این متن نوشته شده عین حقیقت است
  • امیر GB ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۵
    1 0
    درتکمیل فرمایش دوست عزیزمون باید عرض کنم کلمه شراب در عربی ریشه در لغت شرب به معنی نوشیدن داره نه اون شرابی که ما تصور میکنیم بنابراین شراب به معنی نوشیدنیه که میتونه هم نوع حلالش وجود داشته باشه هم حرامش وقتی میگه شراب طهور یعنی نوشیدنی پاک وحلال
  • فیض محمدمحبی بیات BD ۱۵:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۸/۱۰
    1 0
    خداوندمتعال شراب رادردنیا بخاطر این حرام کرده است که این دنیا مهل امتهان به پیشگاه خداوندمتعال چنان که زنهای غیرزن نکاهی خودفردرابرایش حرام کرده وزنا گفته است دربهشت امتهان نیست خداوندبرای بنده گانش که دردنیاامتهان داده است یعنی فرمان خداوندمتعال رابه جاه کرده است انهاراخداوندمتعال باحرهای بهشتی وشراب طهورمعیشت نصیب میکند بااحترام ازنظرعقلانی جواب دادم